Akácméz

AkácAZ AKÁC

Az akác a pillangósvirágúak családjába tartozik Amerikában őshonos. 

Hazánkban először 1710 körül ültették, a tüskés ágú fákat, melyek főként sík vidéken, homokos talajon alkotnak kisebb nagyobb erdőségeket.

Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágfürtjei májusban, június elején nyílnak. Rendkívül értékes gyógyászati szer, virágzatának főzete köhögéscsillapító, kérge gyomorsavtúltengés és bélfekély ellen is hatásos.

Az akác virágaAZ AKÁCMÉZ

Az akác Magyarország egyik legjobb mézelő növénye, hektáronként 800 kg nektár termést hoz.

A méhek az akác virágzatáról gyűjtik a legtöbb virágport és nektárt, így az akácméz az egyik legelterjedtebb mézfajta.

Az akácméz színe áttetsző világossárga, halványzöldes árnyalattal, illatán érződik az akácvirág illata, kevés virágport tartalmaz. Az akácméz az egyik legértékesebb táplálék.

A mézben a cukron kívül rengeteg értékes anyag található. Rendszeres fogyasztása minden formában ajánlott: önmagában, italok ízesítésére, valamint sütés-főzéshez is. Íze nem túl karakteres, emiatt fogyasztása a mézzel még csak ismerkedők számára is javasolt.

AZ AKÁCMÉZ GYÓGYÍTÓ HATÁSA

AkácmézFertőtlenítő hatása révén hasznos „orvosság” torokfájásra, megfázásra, köhögés enyhítésére. Nyugtató hatása miatt gyomorsav túltermelésből adódó emésztési zavarok gyógyítására alkalmas.

Kalciumban gazdag mézfajta, mészhiányos betegnél ellensúlyozza az izomgyengeséget.  A helyesen tárolt akácméz lassan kristályosodik, sokáig megőrzi folyékony állagát.

A magyar akácméz különleges minősége miatt Hungarikum és rendkívül keresett termék a külföldi piacokon.

A Mézfarmon 500g-os és 900 g-os kiszerelésben vásárolható meg: Mézvásár